Pete Europa

Pete Europa
Elokuvaohjaaja, laulaja/sanoittaja Neu Zaum-yhtyeessä

lauantai 5. joulukuuta 2015

AJAN VAIKUTTEITA

BAUHAUS - ENSIMMÄINEN

Bauhaus, Bauhaus – mikä maaginen sana ja miten paljon se onkaan vaikuttanut niin moneen 1980 – luvun ilmiöön:

”20 - luvun Kraftwerk ? Oscar Schlemmer suunnitteli funktionalistisia asuja Bauhaus – koulun teatteria varten v 1922 - 23 kuutionmuotoisen tilan ja ihmisruumiin liikkeen keskinäisten lakien pohjalta. Myös tyylitelty, mekaaninen tanssi nojautui kyseisiin lakeihin. Koska ihminen kuitenkin on tuomittu epätäydellisyyteen niin liikehdinnässä, kuin muutenkin, Schlemmer haaveili nukeista, jotka vapauttaisivat meidät rajoituksistamme. Ihminen voisi saavuttaa liikkeen täydellisyyden mekaanisten apulaisten kautta – Bauhaus koulu pyrki tekniikan ja taiteen yhdistämiseen uudeksi kokonaisuudeksi.”

                             ”Ihmisessä havaittu puutteita”, Chris Bohn, Uusi Laulu 4/1981

Saksalainen kylmyyden kiihko, mekanistisuus, Natsien puhdistusoperaatiot; tottelevaisuus, univormut; eikö tuo kaikki ole kiihkoa; alkukantaista värinää, niin voimakasta, että se on pakko tukahduttaa; se on afrikkalaista tanssin ekstaasia, peräkkäisiä orgasmeja, sielun irtoamista ruumiista. Modernin ihmisen trauma.

Kiihkon kykenemättömyyttä, irtautumista madoista, kuolemattomuuden tajua ja sitä, että ihminen on Jumalaksi aivan liian karkea ja kömpelö, vaillinainen ja se voidaan pakata, laittaa viivakoodiin, terästankoihin ja digitaaliavaruuteen, jotta se ei kilpaile Jumalan kanssa – se on Eurooppalaisen ihmisen traumaa; sisäänpäin ammuttua kiihkoa, veren hurmaa, joka ei pääse kiertämään suonissa; tukahdutettu paratiisi, mutta sen vastakohtana yhtä arvokas ja voimallinen, kuin alkuperäinen kuvansakin.

Vuh Vuh.

BAUHAUS TOINEN - ELOKUUN KUVIA


Kuuma – tyyni elokuun alkuilta. Istumme Calonius-kadun asunnossani Floydin kanssa. Olen juuri ostanut uuden Bauhaus – albumin: The Sky´s Gone Out ja kuuntelemme sitä täysillä. Ilma väreilee väkeviä tunteita ja magiikkaa. Bauhaus on ehdottomasti koko 1980 – luvun alkupuolen hengen ydin. Se on Baudelairea, Wildea, Dadaa, Expresssionisteja; se on ylevyyttä, joka rockista on puuttunut, henkistä aristokratiaa…se on taiderockia, mutta niin kovaa ja tyylikästä, että se ylittää taiderockin genren, kuten Bowie ja sitä ennen Velvet Underground.
Se on ilmiö… mielestäni se on maailman paras bändi rohkeutensa takia.

Kuuntelemme sitä hypnoosissa Floydia kanssa drinkkejä siemaillen – välillä hymyilemme kapeaa hymyä tosillemme, koska on pakko jakaa tuo syvä tajuamisen kosminen tunne… tämä on sitä… tämä osuu siihen ytimeen.Sitten Exquisite Corps - kappaleen lopussa:

Terry sat up And hugged the green army surplus bag
around his skinny waist
It was cold
And the person beside him had faded badly
Legs apart his eyes lit up
THE SKY, THE SKY!
THE SKY'S GONE OUT!!

Bang, taivas katoaa,! Huh! Lopullinen todellisuus. Elokuun taivas jähmettyy metalliseksi kaareksi ja ilma on lasia. Meidän mielemme ovat kadonneet silmämunien pysähtyneeseen ekstaasiin. Emme voi hengittää; emme olla – todellisuus on kaartanut meidät. Pysähtynyt aaltoliike! Kylmää sähköä! Elämä! Pysähtyminen!

Voiko tätä tai sitä selittää? Ei voi. Kaikki on niin kömpelöä, vain sydämeen piirretyt viivat jäävät ikuisesti ja valaisevat loppuelämän kauneudella. Olen saanut elää ja jakaa. Olen ollut taas hetken olemassa – kokonaisena ja kuollut ystäväni Floyd!:

Kiitollisuuden kyyneleet juoksevat silmistäni, sillä me olimme yhtä. Saimme jakaa ihmisen suurta ja pyhää arvoitusta maagisissa hetkissä. Saimme elää hetkiä rohkeudessa, jossa sydän on auki ja maailma hengittää sen kautta. Me olimme rikkaita – äärettömän rikkaita… kun meillä ei ollut mitään.

Vain Elokuun lasinen ilta ja ikuisuus – ja Bauhaus.

Sitten istumme minun huoneessani, on joku päivä jossain: koko Pinups on siellä ja teemme taas omaa taideparodiaamme; minä, Grandma Delay ja Floyd. Ideana on se, että sisustamme ympäristön naistenlehti-kliseillä parodioiden typeriä miehiin meneviä lumppuja, joiden seksikkäitä pilakuvia olimme. Meidän tarkoituksemmehan oli pilkata tuota muovi – ja pintaseksiä minkä kerkisimme. Käytimme naisten halpaa seksin tyrkyttämisistä heitä itseään vastaan…mutta viiltävällä ivailla ja henkisellä moukarilla. Olimme tyrkyllä, mutta emme lahjottavissa ja otimme kenet halusimme ja pistimme lehdistön palvelemaan itseämme.

Istuimme pöydällä ja pistimme seinälle joitain bodareiden ja naisten ihannekuvia ja ympärillemme meikkejä, naisten pikkuesineitä ja tamponeja, joita pidimme erinomaisen vitsikkäinä ja poseerasimme kameralle, jonka takana oli taiteilija Kenzo Kalen, joka otti myös ensimmäisen singlemme kannen keittiökuvat: A Middle Aged Housewife eating An Avocado even though she should be cookin Chickenlegs for her Bodybuilder Husband.
Kuvat olivat loistavia ja tuon session polaroidit hauskoja. Se oli juuri niin Pinupsia; jonkin sortin dadan ja glamin yhdistelmää…

”…ja korppi nauraa. Liitoksistaan irtoilevat kylkiluut raastavat Fredin sydäntä, mutta tämä jatkaa; en tullut tänne pysähtymään. Se tempautui irti molekyylistä ja ikävä kyllä YRITTI rentoutua – eihän siitä mitään tule. Ja taas löytyi satama. Tätä koristivat mielellään armoton yltäkylläisyys ja taas materia. ” Voi ei” Fred löytää kainalostaan sauvan, joka on liian lyhyt. ”No, voihan tällä lyödä ja ainahan voi iskeä ovea, jeah, ihan kiva” Fred sumuttaa yleisönsä yltäkylläisyydellään ja kaikki – siis ihan kaikki, huomaavat. Vaakataso taas. Joo, lähellä, mutta Fred avaa silmänsä ja voi ei – se on vielä täällä.

Floyd Superstar, Verbaalinen Käsikranaatti 1986
Ote Fred-jäniksen ihmeellisistä seikkailuista

1. tammikuuta − Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ilmaisi uudenvuodenpuheessaan huolestumisensa suurvaltojen välisen kilpavarustelun kiihtymisestä ja ydinaseiden aiheuttamasta uhasta koko ihmiskunnalle.
Mitä Missä Milloin
AJAN VAIKUTTEITA -VIRGIN PRUNES

                     Sally Flesh:”Virgin Prunesin säröisten kitaroiden vaikerrus, monotoniset rummut, kakofoniset soinnit, klaustrofobinen äänimaisema. Gavin Fridayn kummittelevan kummallinen, kauniinräkäisesti kiemurteleva laulu, joka kuin hukkumaisillaan Irlannin mereen huutaa itsensä yhä uudelleen pinnalle. Minulle näiden irlantilaisten ”A Pagan Love Song” kilpaili Bauhausin ”Passion of Loversin” kanssa kaikkien aikojen kauneimmasta rakkauslaulusta.

Bändin perustaneet kundit olivat outo ilmiö 1980-luvun Irlannissa, missä punk kyllä oli jo tuttua, mutta missä ei oltu totuttu Virgin Prunesin kaltaiseen dadaismin, performanssin, seksuaalisuuden, glam rockin, meikkauksen ja punkin mielettömään yhdistelmään, jossa musiikki oli vain osa kokonaistaideteosta. Bändin nimi merkitsikin sen kotipaikan Lypton Villagen slangilla ”friikit”, ”ulkopuoliset”.

Siksi ei ole kovinkaan väärin sanoa, että meidän Pin Upsien lähisukulaiset löytyvät Irlannista. (Tietenkin myös New Yorkista Velvet Undergroundin tai Lontoosta Sex Pistolsin ja PIL:in muodossa.) Aivan kuten Virgin Prunesin kundit Irlannissa, niin me olimme aikaamme ja paikkaamme kuulumattomia ulkopuolisia; friikkejä Kekkos-ankeuden Suomessa, jossa erilaisuus oli pahimpia rikoksia ja moralisteina pitävien ihmisten oikeutetun vihan kohde. Kirjoitin päiväkirjassani jokapäiväisistä ihmisistä:

”Ihmisten turhuus. Nuo pienet oliot, kohtalon vangit. Vapaudessaan sokeita, vain eläimiä - ajatuksenaan tyydytys. Se riittää oikeaan. Järjessään mielipuolia. Vain murskautuvia kohtaloita, jotka ovat mielenkiinnottomia, tarpeettomia pienuudessaan, epäonnistuneita rumuudessaan; hämähäkin uhreja vapaaehtoisina - siitä vielä iloiten.”

Me halveksimme normaalielämää ja ihmisiä, jotka olivat antaneet alistaa itsensä sen tahdottomiksi sätkynukeiksi.



AJAN VAIKUTEITA - BAUHAUS, KOLMAS

”Bauhaus oli englantilainen yhtyen, joka perustettiin Nothamptonissa 1978 ja joka nousi suosioon 1980 – luvun alussa. Yhtye sai nimensä saksan bauhaus – liikkeestä ja yhtyeen alkuperäinen nimi olikin Bauhaus 1919, mutta vuosiluku jätettiin pois vuoden kuluttua bändin perustamisesta.

Vaikka heitä edelsi joitain synkkäsävyisiä yhtyeitä pidetään Bauhausia ensimmäisenä Gootti – yhtyeenä. Bauhaus yhdisti monia eri vaikutteita punkista, glam- rockista ja jopa dubista ja he loivat synkän mutta hyvin kiihkeän uuden soundin niille, jotka odottivat jotain uutta punkin hajoamisen jälkeen. heidän soundinsa osoittautuikin erittäin vaikuttavaksi ja se inspiroi ja toi huomiota kokonaiselle uuden aallon yhtyeiden joukolle, jotka käyttivät soitossaan intensiivistä synkkää tyyliä, jota sitten lopulta alettiin kutsua ”goottilaiseksi” Heidän esikois– singlensä Bela Lugosi´dead julkaistiin Elokuussa 1979 ja se oli yli yhdeksän minuuttia pitkä ja se oli äänitetty live sessiona studiossa yhdellä otolla. Se ei nousut englannin listoille mutta sitä myytiin vuosia eteenpäin. Se on ylivoimaisesti heidän tunnetuin
kappaleensa ja se kuultiin myös 1983 valmistuneessa ”Hunger” elokuvassa. Bauhaus hajosi jo vuonna 1983 kulttisuosionsa huipulla.”

Lähde: http://www.wordiq.com/definition/
Bauhaus_(band)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti